Program


A Középkori Vár Napja

A Középkori Vár Napja

A KÖZÉPKORI VÁR NAPJA a középkori palotában

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 14. szombat, 10:00

Ezen a napon már hagyományosan a Budai Vár középkori jelentősége kap főszerepet: különleges tárlatvezetések, restaurátorbemutató, középkori zene és történelmi vívásbemutató várja a látogatókat. Jöjjön el, és tárjuk fel együtt a középkor izgalmas pillanatait!


Programok:
10:30-11:15   Középkori síremlékek a dongaboltozatos pincében /  exkluzív pincelátogatás
Közel két évtizede zárva tartó középkori sírkőkiállításba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ha a BTM Vármúzeum Középkori Vár Napjára ellátogatnak, és részt vesznek Takács Ágoston régész tárlatvezetésén. Hová temetkeztek a középkorban a budai polgárok? Melyik kolostort szerették jobban az olasz kereskedők? Milyen sírköveket készítettek a középkori Budán? Mikori a legkorábbi ismert sírkő Budáról? Ezekre és még sok más további kérdésre is választ kaphatnak a látogatók a Palota úgynevezett Dongás pincéjében, amely ezen a napon egyetlen alkalomra megnyílik előttük.

11:30-13:00   Királyok és csillagok / tárlatvezetés és előadás a középkori királyi palotában 
Rendhagyó, élőzenés tárlatvezetésünk során a Vármúzeum alsó szintjén található középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit mutatjuk be. A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna) a helyreállítás óta méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. Tudod-e hogyan oldotta meg Zsigmond királyunk a palota vízellátását? Vajon milyen kőből faragták a gyönyörű, Mátyás korabeli, reneszánsz kőfaragványokat? Királyaink nagy építkezései elevenednek meg előttünk a Várhegyen, a kezdetektől a török korig. De ezúttal nem csak a történelemé lesz a főszerep. Az asztrológia és asztronómia elválaszthatatlan volt a középkorban. De mi köze volt ehhez Luxemburgi Zsigmondnak, Nagy Lajosnak és Mátyás királynak? Hogyan jelent meg a csillagjóslás a magyar udvarban? A vezetés egyik szakaszában ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni.

13:30-15:00   Gyógyító füvek a középkori királyi palotában /   tárlatvezetés   minikoncerttel
A középkori budai királyi palota lenyűgöző tereiben sétálva megismerhetik a vár történetét, lakóinak életmódját, és bepillantást nyerhetnek abba is, hogy miért voltak a középkori palota udvarainak nélkülözhetetlen elemei a fűszer- és gyógynövénykertek. Megtudhatják melyek voltak a leggyakoribbak és mire használták őket.
A tárlatvezetést követően Mándli Zsolt lantkoncertjét hallgathatjuk meg.

15:00-16:00   A vívás művészete /   nyílt edzés
A HEMA a „Historical European Martial Arts” rövidítése, ami Történelmi Európai Harcművészeteket jelent. A vívás művészete Európában is fejlett volt, nemcsak a Távol-Keleten. Ennek a tudásnak a nagy része nem maradt fenn közvetlenül, mesterről-tanítványra szállva, mint pl. Japánban, vagy teljesen átformálódott, kialakítva a modern sportvívás alapjait. A történelmi vívóiskolák korabeli kódexek, ábrázolások és leírások alapján rekonstruálják a technikákat, amelyeket megfelelően kialakított gyakorlófegyverekkel, védőfelszerelés alkalmazásával ültetnek át a gyakorlatba és teszik élővé. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület és a Crosscut HRST Egyesület történelmi helyszínen, a Gótikus lovagteremben tart nyílt edzést, amelybe a bátrabb nézők be is kapcsolódhatnak.

16:30-18:00   Liliom, holló, félhold /   élőzenés tárlatvezetés a középkori palotában
Tárlatvezetésünk során a Vármúzeum alsó szintjén található középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit mutatjuk be. A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna, Tárnokház), várfalak és kertek a helyreállítást követően méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, épületét, és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. A palota történetéhez szorosan kapcsolódnak az uralkodócsaládokat reprezentáló címeres emlékek, a Mátyás király korát felidéző reneszánsz kőfaragványok, cserépkályha-rekonstrukciók, használati tárgyak, edények. A királyi udvar életébe nyerhetünk bepillantást a Corvina-könyvtárat bemutató kiállításrészen, valamint belehallgathatunk az udvar szórakoztató zenéjébe. A Királypincében megismerhetjük a korabeli higiéniás szokásokat, egy kőfaragóműhely és az őrség pihenőszobája pedig a mindennapok világát idézik fel. A tárlatvezetés során a látogató 3D-animációs filmek, lapozható corvina-másolat és érintőképernyős játékok segítségével repülhet vissza a középkori palota világába, de megismerheti a korszak egyik népszerű hangszerét, a fidulát, amelynek hangjai fel is csendülnek, hogy az időutazás még valóságosabbá váljon!

14:00-16:00   Fidulamuzsika / zenél Nagy Gergely

14:00-18:00   Restaurátorok a gyakorlatban /kerámia-és fémrestaurátor bemutató
Középkori, régészeti kerámiatárgyakon keresztül mutatja be restaurátor kollégánk a restaurálás menetét, eszközeit. Lesz ragasztás, kiegészítés, retusfestés. Beszél a műtárgymásolatok készítéséről, lehetőségeiről, módszereiről. Témánk lesz az agyagból szabadkézi mintázás vagy korongolás, a gipsznegatív, a kiégetett agyagmásolat, illetve ugyanezt szilikon negatívval, gipszöntéssel. Majd üvegtöredékeken keresztül megtudhatjuk, hogyan tisztítjuk, állítjuk, illetve ragasztjuk össze az üvegtárgyakat. Fémes oldalról egy egyszerű, de közismert tárgytípuson, a puskagolyón, és ennek nagyobb változatán, az ágyúgolyón mutatjuk be a restaurálás egyik fő fázisát, a tisztítást. Olyan tárgyak szerepelnek a bemutatón, amelyek látogató-rezisztensek, bátran kézbe is vehetők. Felvonultatunk néhány, tisztításhoz használt eszközt és anyagot is. Rekonstrukció-készítés témakörben a puskagolyóöntéssel lehet megismerkedni, kezdve a az öntőforma készítéstől egészen az öntésig. A kijelölt hely szerény lehetőségei miatt, minden csak a tárgyak, valamint a felhasznált eszközök és anyagok bemutatására korlátozódik.

Megváltott jegyével a Vármúzeum minden kiállításait megtekintheti a programokon való részvétel mellett.

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum (Budavári Palota E épület) 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Ajánló


Kordos Szabolcs, az Egy város titkai és az Egy város újabb titkai című nagysikerű könyvek szerzője folytatja szórakoztatóan könnyed várostörténeti…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!